NyheterSeriemesterskap 2024/25 3. og 4. divisjon - PÅMELDING!
01.10.2024
Hei alle sammen! Det er på tide å melde seg på til Seriemesterskapet 2024/25!
I 3. divisjon spiller lagene alle mot alle i kamper á 20 spill. Kampene avvikles over to helger som for sesongen 2024-25 er fastsatt til 2. - 3. november 2024 og 8. - 9. februar 2025. Begge spillehelger starter lørdag kl. 10.00 med avslutning søndag kl. 16.20. Pris for 3. divisjon er kr 600 pr. spiller pr. helg 3. Divisjon 4. divisjon spiller samme sted og datoer, mens antall kamper/spill blir fastsatt ut fra antal påmeldte lag. Lagene kan melde seg på her: https://www.bridge.no/ruter/turneringsinfo/1/49422 I 4. divisjon betaler laget 2 400kr uansett antall spillere. Sterk kunstige systemer er ikke tillat verken i 3. eller 4. divisjon.
Sofie Græsholt Sjødal: Exclusion Blackwood
24.09.2024
Spørsmål om ess med en renons: Exclusion Blackwood
Av: Sofie Græsholt Sjødal
Exclusion Blackwood er en litt vanskelig melding å huske på, så man bør ha spilt en stund før man innfører dette. I tillegg er det viktig at man ikke melder det uten å ha diskutert det med makker på forhånd. Det er en konvensjon som kan koste veldig mye om man misforstår.
Det er enkelte ganger hvor vi ønsker å spørre etter ess, men vi har en renons, så vi ønsker ikke at makker skal fortelle om esset i den fargen. Hvis vi spør etter ess og finner ut av at vi mangler to ess, men ikke vet hvilke så er det skummelt å melde lilleslem, i tilfellet esset makker har er der vi er renons. Samme om vi skal melde storeslem, så kan vi ikke ta sjansen på at makker har feil ess. Noen ganger har vi fått muligheten til å vise en renons tidligere, og da bør ikke makker vise det esset om vi spør, men andre ganger har vi ikke mulighet til å vise renonsen tidligere i meldingsforløpet. Da kan Exclusion Blackwood være en fin mulighet.
Flott reportasje i Sarpsborg Arbeiderblad angående skolebridge i regi av Sarpsborg BK
13.09.2024
KM Lag 2024 - lagoppsett
10.09.2024
Pulje A: Pulje B: Pulje C: Pulje D:
KM Lag 2024
02.09.2024
Nesodden /Sarpsborg 11. september starter opp årets KM Lag! Vi ønsker velkommen alle som deltok fra før og håper at flere lag blir med. Vi har savnet deltagelse fra Garder Bk i C-puljen de senere årene, og vi vil derfor tilby klubben gratis deltagelse i C-puljen denne høsten.Skulle klubben ønske å delta med flere lag, gjelder tilbudet selvsagt alle. Det gjelder også hvis klubben vil delta med et «blandet» lag - der laget består av spillere fra flere klubber. Noen klubber har allerede bekreftet at de beholder sin plass, men de fleste får mail med påminelsen snarest. Vi kjører felles påmeldig for alle puljer, vennligst benytt lenka her: https://www.bridge.no/ruter/turneringsinfo/1/46500 Datoene for spillinger (annen hver onsdag) ligger under Terminlista: 11.sep. / 25.sep. / 9.okt. / 23.okt. / 6.nov. / 20.nov. / 4.des. Kretsstyret har fastsatt følgende satser for KM-lag 2024:w A-puljen kr.1400,-
Skulle du ha noen spørsmål eller ideer, ta kontakt!
Ane Haaland - årets bridgeildsjel!
06.08.2024
Østfold og Follo bridgekrets gratulerer Ane Haaland med nominasjonen og kåringen til årets bridgeildsjel 2024! Under bridgefestivalens festmiddagen søndag ble årets bridgeildsjel hedret. Ane Haaland var den som ble stemt frem av NBFs medlemmer til denne prisen. Nominert av: Nils Erik Lie, Nesodden BK Min nominasjon av Ane Haaland som årets bridgeildsjel kan begrunnes slik: Hun er tidligere leder av Nesodden Bridgeklubb, og har vært med i styre og stell av klubben i mere enn 10 år. Mange bridgeklubber sliter med synkende medlemstall og aktivitetsnivå. I Nesodden Bridgeklubb har denne utviklingen vært motsatt i de senere år, noe som ikke minst skyldes Ane. Hun har lagt ned et stort og bredt engasjement for å rekruttere nye medlemmer til klubben og til kretsen, over svært mange år. Engasjementet har favnet bredt, fra vervingen av nye medlemmer til å organisere og ikke minst gjennomføre opplæringen og å få nye medlemmer til å bli i klubben. Foto: Hun har vært en ledende bridgelærer både i egen klubb og i kretsen. Ikke minst takket være henne og hennes smittende engasjement, energi og brede bridgeerfaring fra hele verden er vår klubb i dag en av Norges aller største bridgeklubber. Vi har rekruttert nærmere 70 nye, aktive medlemmer siden 2020, og teller i dag omtrent 150 medlemmer. Jeg er selv et godt eksempel på hva Anes engasjement har kunnet føre til. Etter å ha vært borte fra bridgen i en årrekke nølte jeg litt med å kaste meg på igjen som pensjonist. Det var Ane som til slutt fikk overtalt meg til å begynne igjen, og nå er tirsdagsbridgen i klubben et av ukens virkelige høydepunkter. Med den største selvfølgelighet åpnet hun sitt private hjem under pandemien for å undervise nybegynnere. I tillegg til hennes mange tillitsverv og ansvaret for rekrutteringsarbeidet i Nesodden Bridgeklubb har hun også engasjert seg på kretsnivå, med sterke bidrag til vervekampanjer og kursing av nybegynnere i både Sarpsborg og Spydeberg. Ikke minst viktig er Anes arbeid som pådriver for og redaktør av vår nye «Grunnbok og arbeidsbok i bridge». Denne var først og fremst ment som nytt kurshefte for nybegynnere, til bruk både i vår egen klubb og andre klubber som kjører kurs og opplæring, men inneholder masse stoff som er til stor nytte også for viderekomne, med avsnitt om meldinger, øvelser, tips og bridgeforståelse. Kursmateriellet er etterspurt og har vært i bruk også i andre kretser, med stort hell. I tillegg til Anes utrolige innsats for rekruttering og opplæring er hun en humørfaktor og gledesspreder i klubben. Hun har virkelig fortjent status som årets bridgeildsjel. Reisebrev fra EM damepar i Herning av Av: Sofie og Elisabeth
03.07.2024
Vi startet med å være ute og sykle i Herning, men fikk heldigvis hentet oss godt inn igjen. Både bokstavelig talt og metaforisk, for vi hadde leid en leilighet med sykler og bestemte oss for å sykle til spillelokalet. Det var sikkert en fin idé det, om vi bare hadde greid å sykle til riktig lokale. Det viser seg at MCH messesenter og MCH konferansesenter ikke er det samme, og det ligger heller ikke så nærme hverandre. Det ble derfor en taxitur og 15 minutter forsinket ankomst på oss, og vi startet med 40% på de to første spillene. Etter den fryktelige starten ble det en tung første sesjon, med nest sist og 37%. Heldigvis hentet vi oss godt opp igjen og vant andre sesjon, og hadde derfor klatret opp på grei pluss. Dessverre var siste sesjon og dag to av kvalifiseringen en tung affære.
Det ble derfor en B-semifinale på oss, som betydde at vi måtte være topp to for å kvalifisere oss til finalen, som hadde 12 par totalt. Vi var dog ikke for skuffet, for det var sånn vi kom oss til finalen i fjor. B-semifinalen hadde et mye høyere nivå i år enn i fjor, og vi kunne ikke cruise inn til seier, men måtte være veldig på. Det var tre par som tidlig skilte seg ut, et Serbisk U31-par, et dansk U26-par og oss. Det var altså de unge som dominerte i B-semifinalen. Når man spiller en parturnering teller alle spill like mye. Hvis man spiller hjem en storeslem på skvis i spill en, men så gir bort for mange stikk i 2sp i spillet etter kan man fort være tilbake til start. Det er derfor viktig å holde konsentrasjonen gjennom hele turneringen. Dette klarte vi godt i B-semifinalen, og med unntak av en slem med litt for mange beit var vi godt til stede ved bordet. Ulempen var bare at den runden mot de danske juniorene som var med og kjempet var en veldig dårlig runde, så etter innbyrdes runden lå vi kritisk an.
I EM spilles det med skjermer, så vi ikke kan se ansiktsuttrykket til makker (med mindre hun bøyer seg ned og smiler)
Vi skal se på et spill som viser viktigheten av delkontrakter også.
Sofie åpnet i øst i 1NT, Elisabeth overførte til 2sp og det stoppet der, med Sofie som spillefører.
Utspillet var ruterknekt til kongen og kløver i skift, hvor Sofie valgte riktig og la knekten som gikk til esset, og ny ruter til liten og esset, og til slutt hjerter til esset til Sofie, som endelig var inne og kunne ta kontroll over spillet. Nå la Sofie ned sparess, hvor begge fulgte, og en ny spar. Her er det veldig viktig som syd å huske på at spillefører ikke ser alle kortene. Ja, det er mulig å legge sparni, men det er ikke mulig å vite at sparen sitter 4-1, for den sitter 3-2 over 2/3 av gangene, så det er det man vil satse på. Derfor er det viktig å huske på reglen lavt i andre hånd. Motstanderen vår var dog redd for at det skulle bli spilt spar til nieren, og la i sparti. Da kunne Sofie spille omtrent med åpne kort. Forklaringen for hvorfor kommer, men først skal vi ta en oppsummering av kortene som er igjen:
♠ Q95 4
♥ 10 K643 ♦ Q7 9 ♣ 6 K ♠ J7
♥ ? ♦ 108 ♣ ? Nord har ikke så mye å gjøre i spillet lengre, så den hånda ser vi bort i fra. Vi vet at syd har J7 igjen i spar, for nord ikke fulgte farge, men hvordan kan vi være så sikre på ruteren? Grunnen til det er at syd spilte ut ruterknekt, og når det ble lagt liten fra bordet stakk nord fortsatt over med kongen, så hun må ha AK blokk, for det er ingen grunn til å stikke knekten når damen ligger i bordet og den ikke blir brukt. Spørsmålet er da hvordan hjerteren og kløveren sitter. Hvis man ikke vet helt hvordan farger sitter, så kan man gjerne prøve seg på litt ønsketenkning. Hva skjer om det sitter akkurat som jeg ønsker? Og hva skjer om det ikke sitter sånn som man ønsker. Jeg fant ut at jeg trengte at syd hadde minst en hjerter og en kløver igjen. Altså to opprinnelig i hver farge, og at det siste kortet kunne være enten en hjerter eller kløver, noe annet var ikke mulig, for der var det ikke flere kort igjen.
Vi skal nå se på hvorfor jeg håpet på dette. Jeg spilte nå en hjerter til kongen, og trengte at syd hadde en hjerter til så hun ikke kunne trumfe. Det hadde hun, så da var vi et steg på veien. Hvis jeg nå starter med å trumfe rutertaperen min, og ta kløverstikket mitt, så får jeg problemer med kommunikasjonen, for planen min er å korte meg selv i trumf, så jeg kan ta en trumffinesse uten å ha trumf igjen. Det er en vanlig teknikk om trumfen sitter skjevt fordelt, men det er ikke alltid man greier å korte seg selv.
For at jeg skal få til dette så spiller jeg en ny hjerter, som jeg har planer om å trumfe, men syd følger ikke farge. Om syd velger å trumfe, så trumfer jeg over, trumfer en ruter og spiller enda en hjerter hvor syd igjen kan velge om hun vil trumfe eller ikke og så tar jeg ut trumfen, så det hjelper ikke syd.
Om hun i stedet for velger å kaste en kløver, så trumfer jeg lavt. Tar for ruterdamen og trumfer en ruter. Så tar jeg mitt kløverstikk, og med to kort igjen, så må jeg spille en hjerter, for det er eneste jeg har igjen, men da har syd J7 i spar og blindemann Q9, så selv om jeg ikke hadde trumf på hånden, så kan jeg ta finessen.
Denne gangen valgte motstanderen å kaste en ruter. Det betydde at ruteren i bordet sto, så da var det bare å trumfe lavt, spille kløver til kongen og ta trumfkappen, med siste to stikkene på ruterdame og til slutt rutersju. For de som ikke er kjent med det, så er det en spøk blant bridgespillere at om man tar siste stikk på rutersju, så skylder makker deg en øl, og det er da ekstra gøy å få det om man er fornøyd med spilleføringen sin. Heldigvis for Elisabeth, så liker ikke Sofie øl, for det har vært mange rutersju opp gjennom årene.
Om det var vanskelig å følge analysen hele veien gjennom, så kan vi anbefale å legge opp kortene, og prøve seg fram, både som motstander og spillefører. Hva skjer med de forskjellige forslagene. Merk at om syd hadde lagt en liten spar, så hadde Sofie bare antatt at sparen satt 3-2 og spilt kongen, og man er da garantert et sparstikk som motspiller. En av de vanskeligste tingene i bridge i starten, og gjerne senere også er å huske på at motstanderne ikke ser kortene dine, så de vil ikke alltid finne riktig plan om du ikke forteller dem hvordan det sitter.
Når vi spiller i EM så får vi kun resultater etter hver sesjon, ofte omtrent 15-20 spill. Vi visste derfor ikke helt hvordan vi lå an, men vi antok at det var jevnt. Det stemte veldig godt. Sofie har internasjonale venner som hadde fulgt med, og fikk beskjed om at vi ikke skulle stresse dem så mye. I det siste spillet valgte motstanderne å spille 3NT i stedet for 4sp med 5-3 tilpass. I 4sp var det alltid 11 stikk, men sånn scorene i bridge er laget, så vil 11 stikk i NT være bedre, og selv om det er liten forskjell, så vil det gi 100% om alle andre spiller 4sp 11, og du selv spiller 3NT 11.
Kontrakten til motstanderne hadde 11 stikk om de spilte riktig, men de fikk litt kommunikasjonsproblemer, så etter fem kort, så er Sofie inne og setter seg ned og tenker. Da teller spillefører seg frem til at hun har 11 stikk og claimer, men Sofie er svært usikker på om det stemmer. Når det er claimet, så skal man ikke fortsette å spille om man er usikker, men heller rope på turneringsleder, så det var det vi gjorde, og Sofie fikk argumentert seg til at selv om det var 11 stikk, så var det ikke mulig å hente alle, så det var kun 10 stikk. Selv om Sofie akkurat da ikke visste det, så var det veldig viktig at hun ikke ga seg. For nå kvalifiserte vi oss til finalen, og var garantert topp 12. Om vi hadde godtatt claimen på 11 stikk, så hadde vi vært 0,23 poeng, omtrent 0,05% bak andre plassen. Altså ingenting, det er jo nesten en avrundingsfeil. Vi var derfor svært takknemlig for at hun kun fikk 10 stikk, og vi fikk prøve oss på en ny finale.
Siden vi kom fra B-semifinalen startet vi med 50%, mens de andre spillerne fikk starte med litt pluss. Vi hadde derfor litt å ta igjen fra start, men var klare for å kjempe. Etter to av tre sesjoner var vi fortsatt med i kampen, vi lå på 6. plass, men det var ikke så langt opp til 2. plass. I tillegg skulle vi møte de fleste over oss, så med gode runder innbyrdes kunne vi klatre fort oppover. Det var fortsatt ikke resultater underveis i sesjonen, men vi fikk høre av venner i etterkant at med 4 spill igjen lå vi på 3. plass. Dessverre var det veldig varmt i spillelokalet, og vi klarte ikke å holde hodet kaldt, så vi fikk to reine bånner på de fire siste spillene, da ble det tungt.
I internasjonale turneringer pleier vi ofte å skrive privatprotokoll (lister) også i parturneringer, mens vi i Norge kun spiller i lagturneringer. Det er ekstra viktig når vi ikke får resultater underveis, så vi kan sjekke at det stemmer. Den observante leser kan kanskje se at Sofie har spilt mye internasjonalt i det siste, og ikke greier å holde seg til ett språk på lista.
Det som hadde irritert oss mest gjennom hele turneringen var at vi hadde så dårlig slemstatistikk. Vi hadde gått beit i flere slemmer, men fortsatt ikke meldt en som sto. Da tok vi det igjen på det aller siste spillet, hvor vi meldte 7ru, som ga 80%. Vi hadde ligget som beste norske par hele dagen, men i siste runde ble vi tatt igjen, og endte på plassen bak Torild Heskje og Tove Haugen, men vi endte på 6. plass, som vi er veldig fornøyd med. Målet var topp 9, da vi fikk 10.plass i fjor, så vi klatret betydelig oppover listene, og kom på øvre halvdel i finalen, det må vi si oss veldig fornøyd med. Ane nominert til 'Årets bridgeildsjel'
28.06.2024
logg inn og stem på Ane. Hun gjør en fremragende jobb for bridge'n i Østfold og Follo. Frist 10.juli
|